Wij zijn een gemengde lagere school in het hartje van de Kempen. Onze school behoort tot het gesubsidieerd vrij onderwijs en telt 1 vestigingsplaats.

Sinds 1 september 1961 bestaat in Kasterlee het vrij onderwijs. Tot juni 1997 werden enkel de Kastelse meisjes toegelaten. Met ingang van 1 september 1997 hebben we een gemengde school.

3 oktober 1906:

Zuster (Moeder) Apollonia, zuster Juliette en een derde zuster (een novice) arriveerden te Kasterlee.
Zij werden door de heer Pastoor, de heer Onderpastoor maar ook door juffrouw Mierts allerhartelijkst ontvangen.
De zusters trokken in een nieuwgebouwd klooster (= huidige klooster). Zuster (Moeder) Apollonia werd benoemd als derde onderwijzeres in de toen nog ‘gemeentelijke meisjesschool’. Haar klasbevolking bestond uit tweeënzestig leerlingen.

Reeds in 1920 verbleven in Kasterlee vijf zuster van de congregatie van Vorselaar, waaronder zuster Eulogia (zij wordt later directrice van de lagere meisjesschool). De daaropvolgende jaren kwamen en gingen er zusters.
De lagere school was nog steeds in handen van de gemeente en zat verspreid over het ganse dorp. In het begin van de dertiger jaren werd in de tuin van het klooster een gebouw opgetrokken. Het bestond uit vier klassen voor de meisjesschool (= onze huidige eetzaal en één klaslokaal). Die werden verhuurd aan de gemeente. Mgr. Mierts kwam dit gebouw inzegenen.

Op 15 december 1946 stierf de stichteres en overste van het klooster, de eerste religieuze onderwijzeres te Kasterlee, de deskundige bestuurder Moeder Apollonia. De ganse kloostergemeenschap en inwoners van Kasterlee waren in diepe rouw.
Reeds tijdens Moeder Apollonia’s ziekte werd zuster Eulogia als dienstdoende directrice aangesteld.
Zuster Maria Aloysia, zuster Herlindis werden aangesteld om de activiteiten en de vierde graad-klassen ( 7de en 8ste leerjaar) te leiden. Tot 1959 behoorden het 7de en 8ste leerjaar tot de lagere school.

1961: de overschakeling

Op 31 augustus 1961 boden al de zusters onderwijzeressen en zuster directrice van de gemeentelijke meisjesschool hun ontslag aan bij het gemeentebestuur.
De volgende dag, 1 september 1961, openden ze de gesubsidieerde vrije lagere meisjesschool.
Naast de zusters Marie Florimonda, Emeline, Marie Electa, Bonifacia, Philomena Maria en Marie Aloysia werden ook drie leken geëngageerd nl. juffr. Mia Donckers uit Kasterlee, juffr. Fernanda Geukens uit Meerhout-Zittaart, juffr .Maria Renders uit Turnhout.
Allen stonden onder leiding van zuster Eulogia. De zuster nam het ambt waar tot in 1969. Zij vervulde haar taak met liefde en goedheid, nauwgezet en vol toewijding. De leerlingen van de vrije lagere meisjesschool hadden echter geen eigen lokalen, daarom mochten ze gebruik maken van de gemeentelijke lokalen.
Tussen 1961 en 1963 werden er enkele tuinen achter ’t klooster aangekocht. Het bouwen van een nieuwe school kon beginnen…

1 september 1963: het was zover…

Directie en leerkrachten van de lagere meisjesschool startten het schooljaar in hun eigen nieuwe lokalen. Datzelfde schooljaar, nl. op 10 juni 1964 , werden de nieuwe schoollokalen ingezegend door Mgr. Daem.

Tussen 1969 en 1975 was zuster Martha Van Looy directrice. In die periode, nl. in 1971, werd de speelplaats vergroot en verhard. Ook was er een grote nood aan een turnzaal. Die werd aan de bestaande gebouwen gevoegd in 1972.
Zuster Bonifacia (zuster Tilborghs), zuster in het 6de leerjaar, werd in 1975 aangesteld als directrice. Zij nam de verantwoordelijke taak met veel wilskracht en moed op zich.
Tot in 1985 was zuster Tilborghs schoolhoofd.
Op 1 september 1985 werd de zuster vervangen door Willy Loos, tot dan onderwijzer in het 6de leerjaar aan de gemeenteschool van Kasterlee. Hij heeft onze school vol toewijding geleid tot in 1996. Hij zorgde er o.a. voor dat onze kinderen in de informatica ingeleid werden.
Vanaf september 1996 was Carine Valkiers de directeur. Een toegewijd schoolteam van zestien leerkrachten, maakt met veel ijver en moed, zowel jongens als meisjes (met ingang van 1september 1997) gereed voor de verdere studies in de gesubsidieerde vrije lagere school …

7 juni 1998 was een historische dag. Op het driejaarlijks schoolfeest heeft de school er een nieuwe naam, een roepnaam bij gekregen. Sinds die dag kunnen we zeggen dat onze kinderen schoollopen in ‘ de Waaier ‘

Op 1 januari 2021 nam Evy Van Looy de fakkel als directeur over.

Vanaf 1 september 2003 zijn wij met de vrije scholen van Kasterlee, Lichtaart en Tielen in een scholengemeenschap gestapt.
Onze nieuwe naam luidt: “SG Katholiek Basisonderwijs ‘K(w)ALITI’.”.

  • Contactadres:
    SG Katholiek Basisonderwijs
    Boslaan 2
    2460 Kasterlee

Door een nauwe samenwerking doorheen de jaren krijgen wij de mogelijkheid om de administratieve en pedagogische omkadering beter uit te werken.

We zijn er van overtuigd dat dit alleen maar ten goede kan komen aan de school.

Met ingang van het schooljaar 2004-2005 is in het overkoepelende schoolbestuur heel wat gewijzigd. De vzw Zusters van de Christelijke Scholen van Vorselaar heeft besloten alle scholen behorende bij dit schoolbestuur te ressorteren in regio’s. Er zijn zes regio’s ontstaan. De vzw Onderwijsinrichtingen van de Zusters der Christelijke Scholen (OZCS) Midden-Kempen met vestiging te Westmalle is vanaf 01.09.04 ons nieuwe schoolbestuur. Achttien scholen behoren bij OZCS Midden-Kempen. De lijst van de scholen ligt ter inzage in de school.

  • Contactadres :
    v.z.w. Onderwijsinrichtingen van de Zusters der Christelijke Scholen
    Oude Molenstraat 11
    2390 WESTMALLE

Voorzitter: De heer Jan Jorissen

De afgevaardigd bestuurder namens het schoolbestuur voor onze school is Leen Thijs.

Ledenlijst: ter inzage in het bureel van de school, na afspraak

In deze raad krijgen de personeelsleden, de ouders en de lokale gemeenschap informatie en inspraak in het dagelijkse onderwijsgebeuren in de school. Elk met een eigen inbreng, komen zij samen op voor de christelijke opvoeding van onze leerlingen in samenspraak met de directie en het schoolbestuur. De taken en de bevoegdheden van de raad liggen vast in een reglement van orde.

Beste ouder

Heb je al gehoord van de Ouderraad van ‘de Klimtoren’ en ‘de Waaier’?

Een geolied team van gemotiveerde ouders, die om de twee maanden de hoofden bij elkaar steekt om acties te bedenken om de school te ondersteunen, ouders die in dialoog gaan met de scholen over georganiseerde of geplande activiteiten, ouders die elkaar aanvankelijk niet goed kenden, maar die samen de handen uit de mouwen steken, waardoor ze een hechtere band krijgen met de school en met elkaar.

De Ouderraad bestaat uit ouders van kleuters uit ‘de Klimtoren’ (vestigingen Boslaan en Looiven) en van lagere schoolkinderen uit ‘de Waaier’. Een vijftal keer per jaar steken wij de hoofden bij elkaar, samen met de directie van beide scholen en twee leerkrachten per school (volgens een beurtrolsysteem). Onze co-voorzitters coördineren deze vergaderingen en maken een verslag om een overzicht van alle activiteiten te behouden. Onze penningmeester waakt over de inkomsten en uitgaven van de Ouderraad. Koekjes en lekkere drankjes zijn uiteraard ook steeds van de partij ☺!

Vanuit de Ouderraad gaan er ook drie afgevaardigden naar de Schoolraad. De schoolraad is een formeel participatieorgaan, waar overleg plaatsvindt met het schoolbestuur en waar advies kan gegeven worden aan het schoolbestuur. De samenstelling van de schoolraad bestaat uit vertegenwoordigers van de ouders: drie afgevaardigden vanuit de ouderraad , het personeel en de lokale gemeenschap.

Daarnaast zijn er twee ouders die onze scholen vertegenwoordigen op Ouderraad 2460, waarin alle ouderraden van Kasterlee-Lichtaart-Tielen vertegenwoordigd zijn. Samen staan we sterker als we standpunten willen verdedigen bij onze gemeente!

Ongeveer om de twee maanden komen wij op een weekavond samen. Alle data voor het komende schooljaar worden reeds in september vastgelegd, zodat iedereen ruim de tijd heeft om het in de agenda in te passen. Er wordt vergaderd van 20 tot ongeveer 22u. Wie dat wenst, kan uiteraard nog even blijven napraten. Uiteraard kan niet iedereen op elke vergadering aanwezig zijn. Via het verslag word je ook via mail op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen.

Tijdens zo’n bijeenkomst is er de mogelijkheid om feedback te geven over voorbije en geplande uitstappen en projecten van de scholen. De mening, opmerkingen en suggesties van de aanwezige ouders worden hierbij ten zeerste geapprecieerd en gerespecteerd. Samen maken we school!
Uiteraard kan een school niet functioneren zonder financiële middelen. De Ouderraad financiert enkele projecten op de scholen, die wij als ouder erg belangrijk vinden. Zo maken we voor kleuterschool ‘de Klimtoren’ elk schooljaar centjes vrij voor de maandelijkse verjaardagsfeestjes, waarin we een gezond alternatief willen bieden voor de klassieke verjaardagtraktaties. Als er centen nodig zijn voor de aankoop van extra materiaal op de speelplaats of in de klassen, proberen we ook deze te verzamelen. Zo hebben we de afgelopen jaren voor het wijkschooltje Looiven een nieuw speeltoestel gesponsord, hebben we enkele picknicktafels gesponsord op de speelplaats van de Waaier en hebben we ervoor gezorgd dat de lagere schoolkinderen meer zichtbaar naar school kunnen fietsen dankzij een fluohoes rond hun boekentas.

Elk jaar wordt door onze Ouderraad een aantal activiteiten georganiseerd om de scholen een financieel duwtje in de rug te geven. Dankzij de inzet van vele ouders de voorbije jaren, hebben we al een mooie traditie van enkele succesvolle activiteiten kunnen opbouwen. In het eerste trimester kan je je hersenen breken in onze jaarlijkse Quiz en verwennen wij de gezinnen die dit wensen met een heerlijk ontbijt aan huis. Daarnaast organiseren we in de loop van het schooljaar (maart en juni) een verkoopactie. We zouden deze en andere ideeën willen blijven uitwerken in de toekomst.
Aan het eind van het schooljaar helpen we ook bij de organisatie van het tweejaarlijks schoolfeest van ‘de Waaier’ of bij de organisatie van het tuinfeest van ‘de Klimtoren’ in de Boslaan. Ook op het tuinfeest van de vestiging in Looiven, proberen we de handen uit de mouwen te steken, al zijn we hier niet betrokken bij de organisatie.

Voor elk van deze activiteiten bestaat er een aparte werkgroep, die enkele keren apart samenkomt om de betreffende activiteit voor te bereiden en uit te werken. Je bent als lid van de Ouderraad niet verplicht om je bij zo’n werkgroep aan te sluiten. Wanneer de werkgroep iets uitgewerkt heeft, wordt eerst beroep gedaan op de leden van de Ouderraad om te komen helpen bij de uitvoering van de activiteit. Ieder kiest voor zichzelf of hij/zij hier tijd voor kan vrijmaken. Pas daarna worden indien nodig andere ouders aangesproken via de kinderen op school.

Wellicht schuilt er in jou ook een getalenteerde initiatiefnemer, een inventieve bedenker, een gezellige babbelaar, een geïnteresseerde luisteraar of een betrokken ouder… Kom dan zeker eens naar een bijeenkomst! Stuur dan een mailtje naar ouderraad@vbs-dewaaier.be. We kijken ernaar uit om jou in ons team te verwelkomen!